Sok házilag elkészíthető autótisztító kence létezik, ráadásul minden egyes drága szerre találni a neten valami házi praktikát. De működnek ezek? Vagy jobban megéri megvenni a drága tisztítószereket a szebb végeredmény érdekében?

 

Elképzelés: A kólát ne idd meg, pucolj vele szélvédőt!

Rengeteg tippet látni a neten a kólával kapcsolatban. Remek vízkőoldó, zsiradékot és más egyéb szennyeződést is könnyen levisz. A használata egyszerű: körülbelül egy liter kólának elegendőnek kéne lennie (a netes receptek alapján) egy személyautó minden üvegére. Locsold le a szélvédőt, majd egy szivaccsal (néhány ötletben tisztasági betét is szerepel… ) óvatosan dörzsölt át a koszos üveget. Csillog-villog!

Működik? Nem.

A kóla hajlamos foltot hagyni az üvegen, a szivacs pedig, ha nem autómosásra találták ki, egyáltalán nem jó választás, mivel könnyen belekarcolhatja a szennyeződést a felületbe.

Tipp: Ha mindenképp ki akarod próbálni az üdítőt, a felniken használd, hagyd állni egy kicsit, majd vízzel jó alaposan mosd le, semmiképp se hagyd, hogy a felületre száradjon!

Elképzelés: Kávé az utastér szagtalanítására

Az őrölt kávét sokszor használják szagsemlegesítésre, nem egy drogéria polcain található egy-egy pohárkával belőle a parfümrészlegen. A szagsemlegesítésre tedd egy kisméretű vászonzsákba a kávét, és aggasd az autó kényes területeire. A szag volt-nincs!

Működik? Igen.

A kávé remek szagsemlegesítő, nem csak autóban, hűtőszekrények, ruhásszekrények és fiókok szagtalanítására is használják.

Tipp: Érdemes megkeresni a szagforrást, mivel lehet, kiömlött üdítő/joghurt, kőkori szendvicsmaradványok stb. miatt terjeng a szag. Ezek megszüntetésével nem csak a tünetet, hanem magát a problémát is megszüntetjük.

Elképzelés: Fogkrém a fogakra és a felnire!

Több tippet találni a neten arról, fogkrémmel harcolhatunk a szennyeződések ellen – nem csak a szánkban. A fürdőszobában is jó segítség lehet takarításkor, így az autónknál sem foghatunk mellé. Sokan tanácsolják, fogkefével vigyük fel a felnire a fogkrémet, így a kisebb zugokat is könnyen meg tudjuk vele tisztítani.

Működik? Igen.

A fogkrém tényleg jó a szennyeződések gyors eltávolítására, a darabos változatokkal még polírozni is lehet.

Tipp: Ne használd festett felületen, mert könnyen karcol, épp ezért a fogkefét is nagyon gyorsan felejtsd el, használj inkább helyette autómosó szivacsot/kendőt, és óvatosan dolgozz vele!

Elképzelés: Borotvahab kárpittisztításhoz

Több háziasszony is váltig állítja, az ülésbe rakódott szennyeződések ellen remek fegyver lehet a borotvahab. Egy jó erős csiszatolás után a habtól fellágyul a szennyeződéstől száraz szövet, így az ételmaradék, sár stb. könnyedén kisikálható egy kefével az ülésből.

Működik? Nem.

Igen minimális az a mennyiség, amit kiszed a kárpitból, ráadásul az erős, körömkefés dörzsölgetés nem tesz jót az üléseknek.

Tipp: Kárpitra ne sajnálj költeni, házi praktika helyett válassz inkább egy márkás kárpittisztítót, ami bármilyen foltot kiszed az ülés meggyilkolása nélkül.

Elképzelés: Szigszalag a szőrszálak ellen

Általános probléma állattartók körében, hogy a kocsiban utazó kutyus, cica bizony hullajtja a szőrét. Elég kellemetlen olyan autóba ülni, amiben áll a szőr, ezért a porszívózás helyett jó néhány gazdi a ragasztószalagot ajánlja. Alkarnyi csíkokat vágva egyszerűen eltávolítható a szőr az ülésből, ráadásul nem eget rengető össze egy-egy tekercs ragasztószalag sem.

Működik? Igen.

A ragasztószalag a legapróbb szőrszálba is belekapaszkodik, és maradéktalanul megtisztíthatók vele az ülések.

Tipp: Állatok utaztatásakor érdemes a kedvenc alá rakni egy rossz pokrócot, illetve a háttámlát és leteríteni. Kevesebb szőr = kevesebb ragasztószalag, azaz nem termelünk annyi szemetet.

Elképzelés: Törlőkendő a baba popsira és a műszerfalra

A ragadó, poros műszerfalat könnyen letakaríthatjuk egy nedves törlőkendő segítségével. A pecséteket, kisebb foltokat könnyedén leszedi, ráadásul a szellőző nyílásaiba is pont befér.

Működik? Igen.

A nagyobb, szívósabb foltokat ugyan nem szedi le maradéktalanul, de kisebb fröccsenéseket és a port azonnal eltávolítja.

Tipp: Nehezen hozzáférhető helyeken érdemes egy fültisztító pálcára húzni a törlőkendőt, és úgy tisztítani a felületet.

Pár tipp hagyományos autó tisztításhoz

Ha nem szeretnél házilag barkácsolt tisztítószerekkel bajlódni, hanem autómosóba vinnéd a kocsid, esetleg otthon a ház előtt varázsolnád csillogóra a négykerekűt, jó, ha figyelsz pár dologra, így egészen biztosan tökéletes végeredményt kapsz.

Vigyázz az automata autómosóval!

Sokan nem gondolják, hogy kárt is okozhat az automata autómosó, pedig a nem minőségi helyeken ez elég gyakori. Főleg nagyon koszos autót veszélyes a kefék közé engedni, mivel smirgliként rántja le a fényezést és a festéket a felületről a nagy henger, ráadásul, ha régóta nem cserélték ki a tisztítófejeket, nem is végez szép munkát. Elmaszatolhatja a szennyeződéseket, ami utána nagyon csúnyára szárad. Érdemes a kézi mosót használni helyette.

Haladj szisztematikusan!

Logikusan végiggondolva természetesnek tűnhet, hogy felülről lefelé haladunk, sokakat látni azonban a benzinkúton, akik találomra, rendszer nélkül, gyorsan akarják letisztítani az autójukat. Mivel valószínűleg a kocsi alja a legpiszkosabb, ezért a tetejével kezdd a mosást, és a kerekek, sárhányók maradjanak utoljára!

Ne használj kemény szivacsot!

Talán mindegynek tűnhet, szivacs és szivacs közt nagy különbségek akadnak. Ahogy eddig is, fontos kiemelni, csakis autómosáshoz kialakított szivacsot, jobb esetben kendőt alkalmazz a kocsi mosáskor. Ez nem karcolhatja fel a festést, nem tesz kárt a fényezésben, és sokkal kíméletesebb, mint más, kevésbé érzékeny anyagokhoz kialakított tisztítóeszköz.

Ne csak kívül legyen tiszta!

Egy szép, tiszta autó nem csak kívülről, belülről is csillog. Ne felejtkezz el a kárpitok és lábtörlők tisztántartásáról sem! Havonta legalább egyszer végezz nagytakarítást a kocsidban, hiszen nem egy szennyeződés kárt tehet az autó belsejében, ráadásul rossz szagok forrása is lehet egy-egy beszáradt folt.