Talán mindenki szereti a vidéki kocsikázásokat. Gyönyörű táj, csend, nyugalom. Az alábbi tájakon egyik sem jellemző, hajtűkanyarok, keskeny utak, vadállatok, lavinák, és még sok minden más viszont igen. Ezeken az utakon az emberek az életük kockáztatásával haladhatnak végig, nem más bizonyítja ezt, mint a rendkívül magas halálozási ráta. Ezek tehát a lehető leghalálosabb utak a világon.

utazás érdekesség veszélyes út közlekedés halál baleset áldozat

 

1. Stelvio-hágó – Olaszország

E festői környezetről ki gondolná, hogy halálos veszélyt rejteget magában? Nos, nem sokan, az igazság azonban az, hogy ez a hágó joggal képviseli a világ egyik leghalálosabb útja címet. Az út 2756 méter magasságban található az Alpok keleti oldalán, az pedig első látásra világosan látszik, hogy egy mérnöki csodával van dolgunk. Az út csaknem 2000 métert emelkedik, mindeközben egyre keskenyedő szakaszok és éles kanyarok tarkítják az útvonalat. Nem egy bátor autós sodródott le az aszfaltról a merészsége miatt. De miért veszélyes is ez valójában? Mivel a meredek hegyoldalon csupán egy alacsony korlát jelzi az út szélét, a figyelmetlen sofőrök akár le is zuhanhatnak, és bele is halhatnak a könnyelműségükbe. Amilyen halálos, legalább olyan szép is a terület, bámészkodás helyett azonban a lassú és megfontolt vezetésre figyelmeztet minden tábla a környéken.

utazás érdekesség veszélyes út közlekedés halál baleset áldozat

2. D915 – Trabzon – Törökország

Ha szereted a hegyi kirándulásokat, élvezed a kilátást, a friss szellőt az arcodon, akkor ezt az utat neked találták ki. Vagy mégsem? A Trabzon tartományban található útra különösen figyel a török kormány, mivel több száz halálos baleset történt a környékén – védőkorlát hiányában egy apró hiba is elég ahhoz, hogy az autó az utasokkal együtt a mélybe zuhanjon. A hely egyébként nem csupán a véletlen balesetekről híres, több öngyilkosságot is elkövettek már az utóbbi években. Az út összetétele elég vegyes, valahol van elég hely két autó számára is, ám a legtöbb helyen annyira szűk, hogy szinte lehetetlen bevenni a nagyobb kanyarokat. Bármilyen becsapósnak is tűnhet az aszfaltozott út a feljárónál, senkit se tévesszen meg, ugyanis a hegyre menet egyre lazább, kavicsosabb földút veszi át a helyét. A kormány szigorúan tiltja, hogy esőben, nagy szélben bárki is útnak induljon itt.

utazás érdekesség veszélyes út közlekedés halál baleset áldozat

3. La Carretera de los Yungas – Bolívia

Ez az út méltán híres lehet a bolíviai autósok között, mivel az ország legveszélyesebb és leghalálosabb szakaszáról van szó. Ez a kavicsos lélekvesztő La Paz és Coroico között terül el 69 km hosszan. Ugyan nem sokak veszik mára igénybe az utat, mivel egy közeli autópályának köszönhetően minden forgalmat elterel a térségből, akadnak mégis olyan merész vállalkozók, akik nekivágnak a halálos kitérőnek. Az autópálya megépítése előtt az évi halálozási ráta körülbelül 200-300 emberre tehető. A dzsungeleken és hegyeken vezető út legmagasabb pontja 4650 méter magasban van, védőkorlát pedig igen kevés helyen akad csak. A csúszós, sziklás ösvények nagy odafigyelést igényelnek, a legmagasabb halálozási arány csaknem 400 ember volt. A sűrű növényzet miatt a vadállatok is óriási veszélyt jelentenek, alacsony sebességgel lehet csak közlekedni, hiszen bárhol bármi a jármű elé ugorhat.

utazás érdekesség veszélyes út közlekedés halál baleset áldozat
4. BAM út – Oroszország

Az orosz utak kemények tudnak lenni, hiszen a jég és a hó állandó nehézséget jelent az autósoknak, akadnak azonban olyan szakaszok is, ahol embert próbáló feladat átvergődni még egy tapasztalt sofőrnek is. A BAM vasútvonal Oroszország jelentős részét átszeli, van viszont egy átkelőhely, ami Oroszország leghalálosabb útszakaszává teszi a 4300 km-es vonalat. A szélsőséges időjárási körülmények rányomták a bélyegüket az alig használt utakra, kavicsok, állandó nedvesség, hiányos deszkák nehezítik az átkelők dolgát. Az összetört hidak fokozottan veszélyesek a folyami kereszteződéseknél, ugyanis nem egy nehezebb jármű zuhant a mélybe egy váratlan beomlás miatt. Veszély ide vagy oda, többen is használják az utat, terepjárókkal és motorokkal közelítik meg a vállalkozó szelleműek a folyókat átszelő hidakat. A legprofibb sofőrök is hamar gondban lehetnek a korhadó fa miatt, illetve az erős széllökések nem egy motorost sodortak le a hídról.
 

utazás érdekesség veszélyes út közlekedés halál baleset áldozat

5. 622-es út – Izland

Izland észak-nyugati részén található egy félsziget, ami méltán viseli a legrettenetesebb útja címet. Az izlandiak keserű szájízzel gondolnak a 622-es útra, mivel hiába a gyönyörű, zöldellő környezet, csodás sziklaszirtek, a csúszós földút több száz ember életét követelte már. Lavinák, hóesés, földcsuszamlás, ami nehezíti az autósok dolgát, ráadásul az egyre keskenyedő szakaszokon a szélesebb járművek el sem férnek. A sziklafalak melletti utakról nagyon könnyen le lehet csúszni a mélybe, a borotvaéles sziklák pedig pillanatok alatt szétzúznak bármilyen járművet. Hajmeresztő látványt nyújtanak a keskeny útszakaszok kanyarjai, ilyenkor ugyanis négy kerékből egy mindig a levegőben van.