A nyaralás előtti káosz rányomhatja a bélyegét az egész út hangulatára, ezért spórold meg a felesleges idegeskedést, hogy élvezhesd a jól megérdemelt pihenést. Íme, néhány egyszerű tipp, ami életet menthet, ha észben tartod őket.

tippek nyaralás indulás stressz lista utazás

 

1. Csekkold az útleveled/személyid érvényességét!

Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtsük, okiratainknak is van érvényességi ideje. Persze, viszonylag huzamosabb időközönként van szükségünk a személyink/útlevelünk érvényesítésére, mégis igen sok kellemetlenséget tud okozni, ha valaki pont a nagy utazás előtt felejti el ellenőrizni, hogy minden oké-e a papírokkal. Csak egy gyors pillantás, és megelőzhetsz vele temérdek problémát.

2. Készíts listát!

Vannak, akik mindenhez listát készítenek, bevásárlás, napi teendők, ruha összeállítás stb., és vannak egészen spontán emberek is. Utóbbi csoportnak egy óriási segítség nyaralás előtt, ha listát készítenek mindenről. Hogy miért? Ha előre megtervezed, hová szeretnél menni, milyen látnivalókat emelnél be a programtervbe, sokkal könnyebb beosztani az idődet, és egészen biztos, hogy semmi sem marad ki. Hasznos lehet még receptekből is összeállítanod egy listát, hiszen ha nyaralsz is, nem kötelező mindig étteremben enni, sokkal pénztárca barátabb az, ha magad készíted el az ebéded/vacsorád. A csomagoláskor is nagyon hasznos lehet egy lista, amit előre összeállítottál,

3. Készíts költségvetést!

Váratlan kiadások minden nyaralás során akadnak. Épp ezért célszerű egy előre összeállított költségvetéssel rendelkezned, így könnyen ki tudod számolni, mennyi költőpénzre is lesz szükséged a kiruccanásod során. Gondolj a benzinre/repjegyre, a szállásod árára, a lehetséges étkezések, belépők költségeire, majd ehhez mérten gondolkodj plusz kiadásokban. A spontán költekezés a lehető legnagyobb hiba, amibe egy turista belefuthat, ugyanis elég hamar eltűnik a pénz az ember tárcájából, ha nem gondol előre a lehetséges kiadásokra.

tippek nyaralás indulás stressz lista utazás

4. Csomagolj a legtöbbször használt gyógyszereidből!

Főleg külföldi út során ajánlott, hiszen elképzelhető, hogy nem beszélsz közös nyelvet a patikussal, vagy ha igen, akkor is nehézkes elmagyarázni, hogy milyen panaszra keresel gyógyszert. Fájdalomcsillapítók, székletfogók, megfázás elleni tabletták nem foglalnak sok helyet a táskádban, mégis életet menthetnek, ha netalántán szükség lenne rájuk.

5. Informálódj az úti célodról!

A kultúrsokk szinte elkerülhetetlen külföldi utazások során, így érdemes felkészülni arra, mi is vár majd pontosan rád a nyaralás helyszínén. Érdemes alaposan utánanézni az adott országnak/ városnak/területnek a lehetőségeire, szokásaira, éghajlati jellemzőire. Nem egy hely bővelkedik furcsa szokásokkal, hirtelen kialakuló záporokkal, esetleg különös ételekkel. Jó, ha mindenre felkészül a látogató, hiszen a lakóhelyünktől távol amúgy sem érezzük otthon magunkat, nem kell, hogy rárakjunk még egy lapáttal.

6. Foglalj előre szállást!

Talán kevesen vannak, akik a spontán szállásfoglalás hívei, a legtöbben azért jó előre kinézik és lefoglalják a jövőbeli szobájukat. Mindenképp érdemes több lehetőséget is összemérni, hiszen a szálláson lehet leginkább spórolni. Figyelni kell az akciókat, na, meg arra sem árt ügyelni, hogy az előző lakók hogy véleményezték a helyet. Elképzelhető, hogy nagyon olcsónak tűnik a szoba, de a vélemények elég negatívak vele kapcsolatban. A felesleges és kellemetlen meglepetések helyett használni kell az internetet. A másik előnyös oldala az előre lefoglalt szállásnak, hogy sokkal olcsóbb, mintha valaki a helyszínen próbál kiharcolni magának egy szobát, illetve nem is biztos, hogy marad szabad hely arra az időszakra, amikorra terveznéd a nyaralást.

tippek nyaralás indulás stressz lista utazás

7. Rendezd a számláid!

Nem ritka, hogy egy hosszabb nyaralás során annyira élvezzük a kikapcsolódást, hogy elfelejtünk gondoskodni az otthoni teendőkről. Nem egy családot ért már meglepetés amiatt, hogy áramtalanított lakásba ért haza az elmaradt befizetés miatt. Pitiáner dolognak tűnhet, de nem egy szolgáltató függeszti fel a szolgáltatásait a késedelem miatt. Ha hosszabb, akár egyhónapos útra indulsz, mindenképp gondoskodj róla, hogy a számláid legyenek befizetve!

8. Készíts másolatot az irataidról!

Hasznos lehet, ha nem cipeled magaddal az irataidat mindenhová. Kisebb az esélye, hogy elhagyod őket, illetve egy sétához, strandoláshoz, kiránduláshoz felesleges magaddal cipelned az eredeti példányokat.

9. Fullozd ki az elektronikát!

A hektikus készülődők sokszor megfelejtkeznek arról, hogy a telefonjukra/zenelejátszójukra számokat töltsenek. Nincs is rosszabb annál, mint mikor a már rongyosra hallgatott zenéken kell élni, vagy ha egyáltalán semmi sincs, ami a fülünkbe szólhatna pár kellemetlen utas helyett. Az sem jó, ha szinte tele memóriával indulunk útnak, érdemes napokkal előtte lementeni a képeket/videókat, ha véletlen letörlődnének, és hogy legyen hely az új emlékeknek. A töltésről talán nem kell beszélnünk, fontos, hogy minden aksi maximális töltöttségű legyen, így nem kell a rejtett konnektorok után vadászni, hogy egy kis kraftot adjunk a készülékeknek.

10. Gondoskodj a házról!

Ha úgy utazol el, hogy senki sem lesz otthon, több dologra is figyelned kell. Értelemszerűen a háziállatokat olyasvalakire kell bízni, aki a gondjukat viseli, ez alól nem képeznek kivételt a szobanövények sem! Ha hosszú útra mész, ürítsd ki a hűtőd, húzz ki minden elektromos berendezést a konnektorból, a legjobb, ha a főkapcsolóval áramtalanítasz. A gázcsapokat is érdemes elzárni, illetve a szemetet is levinni, ne büdösödjön a lakásban, amíg nem vagy otthon. Célszerű szólni több embernek is, hogy elutazol, a szomszédok, családtagok tökéletesek erre a célra.