Ha fogalmad sincs, hová utaznál, és mindenképp határon belül szeretnél maradni, akkor feltétlen vedd számításba a következő lehetőségeket, mivel mindegyik kirándulóhely gyönyörű, és legalább egyszer megéri látni őket.

utazás magyarország kirándulás barlang nemzeti park

 

 

1. Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park a legnagyobb barlangokkal körbeszőtt terület Magyarországon. Az UNESCO Világörökség Bizottsága a világörökség részévé nyilvánította 1995-ben a csaknem 300 barlangot számláló területet. Igaz, a nemzeti park egy része átnyúlik Szlovákiába, ám jelentős része Magyarországon található, így remek kirándulóhelyet biztosít a turistáknak. Barlangjai nem kicsik, a Baradla-Domica barlangrendszer több mint 20 km hosszú, páratlan látványt nyújtanak a hatalmas cseppkövek, amiket több évszázada látogatnak már. A legszebb jégbarlang is itt található, ráadásul Magyarország egyik legnagyobb földalatti barlangterme is itt kapott helyet. A barlangrendszer kicsiknek és nagyoknak egyaránt lélegzetelállító látványt nyújt, ráadásul a látogatók különböző hosszúságú túraútvonalak közül is válogathatnak.

utazás magyarország kirándulás barlang nemzeti park

2. Mészkőteraszok

Egerszalókon található egy egyedülálló természeti képződmény, a Só-domb, amely olyannyira ritka látvány, hogy pusztán Törökországban és az USA-ban találhatunk belőle még. A hely különlegessége, hogy több mint 400 méter mélyről tör fel a közel 70 Celsius-fokos víz a domboldalra, amely lélegzetelállító lefolyókat hozott lére. A víz gyógyító hatása közismert, rengeteg kalciumot, nátriumot és magnéziumot tartalmaz, ezért az Egészségügyi Minisztérium gyógyvízzé minősítette. Megoldást jelenthet az ízületi megbetegedésekre, ráadásul a nőgyógyászati problémákat is képes orvosolni.  A gyönyörű fehér, csillogó, vízzel teli teraszok emellett igen csodásan mutatnak a zöld környezetben, mintha nem is kishazánkban járnánk.

utazás magyarország kirándulás barlang nemzeti park

3. Fülöpházi buckavidék

A néhány tíz méter magas, homokos terület első ránézésre olyan, mintha Afrika félreeső vidékein járnánk. Az Ős-Duna hordalékkúpjait látjuk, ami a víz visszahúzódása után maradt ránk. A hely élővilága páratlan, több különböző védett béka– és gyíkfaj kap otthont a homokos dűnék közt. A buckavidék remek kirándulóhely évtizedek óta, a Naprózsa Erdei Iskola is itt található, ami a környezeti nevelés iránt köteleződött el. Az úgynevezett Báránypirosító tanösvény a kirándulók számára ideálisnak bizonyul, az egész védett területen végighalad. A buckák közt lovas tanyákat is találhatunk, ám vigyáznunk kell, mivel sokféle rovar, pók is él a vidéken, amik csípése igen fájdalmas.

utazás magyarország kirándulás barlang nemzeti park

4. Dobogókő

Az egyik legnépszerűbb turista útcél a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, Dobogókő. A hely komoly történelemmel bír, az ország egyik első menedékháza épült ide báró Eötvös Lóránt vezetésével az 1800-as évek végén. Jelenleg turistamúzeum működik a helyén, mellette turistaház is található egy faépületben. Magyarország első sípályáját is itt építették meg, így a télisportok kedvelői sem maradnak program nélkül. A Dobogókőn áthaladó Országos Kéktúra útvonal remek túrázási lehetőséget biztosít a családoknak, ráadásul emlékművek is tarkítják a hely különleges látnivalóinak listáját. A kilátóból a szemünk elé táruló látvány páratlan, igaz, tériszonyosoknak nem ajánlott túlzottan a bámészkodás.

 utazás magyarország kirándulás barlang nemzeti park

5. Bory-vár

A Székesfehérvár mellett elterülő Bory-vár a hitvesi szeretet és a hűség megtestesülése, mivel Bory Jenő szobrászművész 40 éven keresztül építette a saját tervei alapján. hogy kimutassa végtelen szerelmét szíve választottja iránt. A telken eredetileg csupán egy présház és egy borospince állt, ám évtizedek kemény munkájának köszönhetően mára már egy csodálatos emlékművé nőtte ki magát. A világháborúk megviselték a ház falait, állandó renoválásra szorultak a bombázások után, ám az így egyre növő építészeti remekmű szinte élt a művész keze alatt. Csodálatos belső kertek, százoszlopos udvar és megannyi történelmi személy szobra, képe, műtárgya várja az odalátogatókat.

utazás magyarország kirándulás barlang nemzeti park

6. Krisna-völgy

A somogyvámosi Krisna-völgy Magyarország egyik legbékésebb helye, Kaposvártól nem messze található. A völgy több mint 250 hektáros, több dísztó, liget és arborétum is található itt. Számtalan védett állat­– és növényfaj élvezheti a biztonságot, amit a hely nyújt. A biokertészetéről messze híres Krisna-völgy lakóiról is megismerkszik, a 150 hívő a harmóniát és szeretetet hirdeti. A látogatók előtt egy új világ tárul fel, a béke és a megnyugvás szigete ez, ahol bárki képes akár pár óra alatt is feltöltődni. A Krisna-völgyi Búcsú némileg több izgalmat tartogat a látogatók számára, ugyanis fesztiváli pörgésbe csöppenhetnek az odalátogatók, ha ebben az időszakban utaznak a Krisna-völgybe.

utazás magyarország kirándulás barlang nemzeti park

7. Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlang felejthetetlen élményt nyújt a családoknak, ugyanis ez az egyetlen barlang Magyarországon, amely csónakkal is bejárható elejétől a végéig. A barlang nagyon hangulatos, a víz kristálytiszta, az egyre szűkülő járatok pedig nagy izgalmakat okoznak a kicsiknek. És a nagyobbaknak is. A barlang felett újonnan nyílt egy látogatóközpont, amely 10 teremnyi érdekességgel várja a turistákat. Míg a gyerekek kúszóbarlangokban múlathatják az időt, addig a felnőttek a kőtapogatóban tesztelhetik érzékelési képességeiket. A kiállítótermekben az ősi korok élővilágát láthatjuk, és térhatású fotók kalauzolják el a látogatókat földalatti felfedezőutakra. Egyedi ajándékgyártásra is van lehetőség, ugyanis a fotók nézegetése közben a rendszer lefotózza a látogatót, és innentől bármilyen ajándéktárgyat készítenek egyedi ízlés szerint az érdeklődőknek.