Minden korban akad valamilyen furcsa jármű, egy kezdetleges próbálkozás, ami megmosolyogtatja a jelenkor emberét. Mára viszont virágkorukat élik a furábbnál furább közlekedési eszközök, amik szánt szándékkal néznek ki úgy, ahogy.

érdekesség jármű őrült gyors kicsi cupcake monster truck

 

Peel P50

A Peel P50 névre hallgató autót mindenhol megcsodálják, bármerre megy. Nem a festése, a formája, a gyorsasága miatt, az ok ennél egyszerűbb: ez a világ legkisebb autója. A Man szigeten található Peel Engineering Company a hatvanas évektől fogva gyártotta a kisautót, ami nagyon is eltér egy átlagos négykerekűtől. Magassága körülbelül 120 centi, kevesebb, mint egy méter széles, egy ajtaja és három kereke van. A körülbelül 60 kg-s autó egészen 60 km/h-s sebességig hajtható, ám rossz hír a magasabbaknak, hogy 180 centiméter felett már nem olyan kényelmes az autóban utazni.

BigFoot

Ha szó volt a legkisebb autóról, akkor lássuk, melyik a legnagyobb. BigFoot egy óriási monster truck, ami előtt nincs akadály. 1975 és ’78 között debütált, azóta sajnos több nagyméretű utánzat is ezt a nevet viseli. A BigFoot nem véletlen az egyik legkedveltebb monster truck, mivel csaknem 5 és fél méter hosszú, 4 méter magas és 5 tonnát nyom. Az óriást már kishazánkban is lehet vezetni, vagy akár ajándékba is lehet adni az élményt. Amerikában előszeretettel zúznak össze a behemóttal kisebb személyautókat, újonnan pedig 2 darab 1 méter hosszú kipufogót is szereltek a szörnyeteg hátsójába, ahonnan hatalmas lángoszlopokat ereget. Valahogy így kell showt csinálni.

Posztmodern gördeszka

Hagyjuk a kocsikat, és pattanjunk egy kisebb járműre. Elsőre egy gördeszka nem tűnhet extravagánsnak, a Hammacher Schlemmer azonban kifejlesztett egy egészen különös darabot. Gördeszkáról nem nagyon beszélhetünk, hiszen két 10 colos keréken gurul a szerkentyű, amit középen egy rúddal lehet összekapcsolni a stabilabb használat érdekében. Az inkább görkorira hajazó cucc elég kényelmetlen, ugyanis a talp első felére helyeződik a súly akár órákon át, ami eléggé leterheli a vádlit, ráadásul az irányítása sem a legegyszerűbb, jó nagyokat lehet vele esni, amíg bele nem jön a felhasználó. Ettől függetlenül egy elég menő szerkentyűről van szó, amit szállítani sokkal egyszerűbb, mint egy gördeszkát, hiszen kisebb helyet foglal. Ki tudja, fejlesztéseknek köszönhetően talán ez lehet a jövő egyik legpraktikusabb közlekedési eszköze.

Thrust SSC

Kanyarodjunk vissza a kocsikhoz. Mi lehet a leggyorsabb? Talán egy Forma 1-es autó? Vagy egy Bugatti Veyron? Közel sem járunk az igazsághoz, ugyanis a Thrust SSC a világ leggyorsabb autója. A brit szörnyeteg sugárhajtású, azaz képes hangsebességgel közlekedni, így kiérdemelve a világ leggyorsabb szárazföldi járműve címet. A 90-es évek közepére kifejlesztett csoda 1997-ben írta be magát a Rekordok könyvébe, 1228 km/h-s sebességgel. Sugárhajtóművei a vadászrepülőgépekéhez hasonló, kialakítása áramvonalas a kisebb légellenállás érdekében. A jármű összesen 16 és fél méter hosszú, közel 4 méter széles és 10 tonnát nyom. Háztartásokba viszont nem ajánlott, mert bár elég hamar odaérnénk a munkába, de másodpercenként majd’ 20 liter benzint eszik, ami nem valami költséghatékony megoldás.

A piramis autó

Első látásra elég nevetségesnek tűnik a jármű, ám komoly fejlesztések állnak mögötte – bár nem egészen értjük a miérteket. A piramis autó, vagy dream car 123 egy villanyautó, ami leginkább egy 60-as évekbeli ufós filmkelléknek tűnik. A kocsi 16 000 és 24 000 dollár között vásárolható meg, vezetőjét golyóálló üveg védi, miközben 45 km/h-s sebességgel száguldozhat vele. A töltöttséget tekintve elég hatékony – hiszen nem szokványos járműről van szó, körülbelül 4 órányi utat bír ki, 240 mérföldes hatótávolsággal. „A tankolás” 5 dollárnyi költséget jelent, ami talán nem is olyan sok, tekintve, hogy a piramis autó sötétben úgy villog, mint egy karácsonyfa.

Cupcake autó

Mindannyian imádjuk a sütiket, de elképzelte már valaki, hogy vezet is egyet? A Cupcake autó őrült ötlete Lisa Pongrace fejéből pattant ki, aki a Burning Man fesztiválra tervezte csupán az autót, ám népszerűsége miatt több darabot is legyártottak belőle. A jó hír, hogy 25 000 dollárért te is leadhatod a rendelésed, és magad állíthatod össze az extravagáns Cupcake autódat – kívül-belül. A szerkezet egyébként nem tud valami sokat, mindössze 11 km/h-s sebességre képes, de valljuk be, ha már a világ leggyorsabb autója címet nem birtokolhatja, egészen biztosan ez lenne a legédesebb mindközül.

Flatmobile

A Batmobile után jöhet a Flatmobile. A mindössze 49 centi magas autó a világ legalacsonyabb autója címet viseli, kis termete azonban nem gátolja meg abban, hogy gyors legyen. A csoda megálmodója Perry Watkins, aki időt és energiát nem kímélve próbálta túlszárnyalni az addig 56 centiméteres csúcsot tartó Andy Saunderst. A Flatmobile gyakorlatilag megfelelne a közúti szabályoknak, vagyis bátran használhatnánk, ha a fényszórókkal nem akadna probléma, ugyanis az éjszakai vezetés szinte kivitelezhetetlen vele. Watkins elmondása alapján a Flatmobile gyakorlott vezetőt igényel, ugyanis a kormányzása igen körülményes, illetve a sebességfokozatok közti kapcsolás sem a legegyszerűbb feladat, ám sok gyakorlással hamar meg lehet szokni. Úgy gondolja, megalkotta a jövő járművét, ezért újabb autók designolásába kezdett, bár többen a biztonsági okok miatt nem osztják Watkins lelkesedését.